smutts

Potential fix for is220d, white smoke, smells of diesel, poor mpg,

Recommended Posts

Ok mine was really bad , every 1000 miles, after a Battery disconnecting? I mean you couldn't see anything in the mirrors bad 😒 , nothing was being used , water, oil ect , and apart from that , it ran perfectly ... Right now though since the additive and Battery disconnecting , and a good run .... Nothing 2000 miles and counting . 

Must add though even when it was really bad it passed an MOT ? No problems ... 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 

On 2017-5-18 at 0:33 PM, rattler1968 said:

Ok mine was really bad , every 1000 miles, after a Battery disconnecting? I mean you couldn't see anything in the mirrors bad 😒 , nothing was being used , water, oil ect , and apart from that , it ran perfectly ... Right now though since the additive and Battery disconnecting , and a good run .... Nothing 2000 miles and counting . 

Must add though even when it was really bad it passed an MOT ? No problems ... 

Yes, the same to me -- nothing was being used and it ran perfectly except the smoke. Although I have not disconnected the Battery, there is no smoke seen from the mirrors recently, which may be due to the warm weather. If smoke appears next time, I will have a try to disconnect the batter to check this method.

That's great. I am always worried it can not pass an MOT due to the smoke. With your experience, I have confidence^-^

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey anyone here tried the fix for the wiggling wires ? Smutts is not here anymore and its a shame because I really wanted to talk with him

 

My is220d is still smoking :( and 25mpg at best

Share this post


Link to post
Share on other sites

On 3/17/2018 at 3:47 PM, hush33 said:

Hey anyone here tried the fix for the wiggling wires ? Smutts is not here anymore and its a shame because I really wanted to talk with him

 

My is220d is still smoking 😞 and 25mpg at best

My IS220D is still smoking as well (one puff of smoke for one second, then randomly happened again a few seconds later on the motorway).

Around 39 mpg.

Really hope someone can help.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Has any one failed an MOT with this problem? I am still disconnecting the Battery for 15 mins , it resets , and smoke free for a 1000 miles or so ? .. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I used SMUTTS solution and it worked for a while, probably because I do lots of motorway driving.

I did a Terraclean and that helped for a bit. I've started to use better fuel and that seems to help.

It recently returned (after a fill up of supermarket fuel!) and I couldn't clear the fault long enough to do a burn on the motorway. So this time I decided bite the bullet and clean out the EGR.

That was the right move. It is the EGR: chock full of carbon soot. It is easy to clean out; it took me 2 hours.

Before the clean, I had intermittent white smoke, and sporadic rattling and vibration in the engine, then LIMP mode (with "Check VSC" and warning lights displayed). After I cleaned it, the car was back up to power and... best of all... I didn't notice the engine.

I used these videos to work out how:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now